Çarşamba, Temmuz 01, 2009

Rumuz: SG - Herkes tanıdıkları sayesinde bir yerlere sızmış...

Merhaba Haluk bey ,

Yeni mezun bir reklamcı olarak sizin gibi iyi işlerin altında imzası olan bütün reklamcılara heyecanla bakıyorum.Okul bitti asıl savaşa başladım şimdi orta ölçekli bir tam hizmet reklam ajansında staj yapıyorum ancak benim endişelerim var. Reklam dünyası beni ürkütüyor bir o kadarda heycanlandırıyor.Ancak kimseye şans verilmiyor JR. bir iş ilanında bile 2-3 sene tecrübe isteniliyor. Staj yapmak istesem herkes tanıdıkları sayesinde bir yerlere sızmış kontenjanları çoktan doldurmuş oysa ben sürünmeye , bu işin içinde en eziyetiyle pişmeye razıyken peki ben şimdik ne yapmalıyım ?


-----------

Hmm!

Ne mi yapmalısınız? Örneğin mektubunuzdaki (e-postanızdaki) yazım ve ifade hatalarını düzeltmekle başlayabilirsiniz:

- '...sizin gibi iyi işlerin altında imzası olan...' derseniz, 'iyi iş' ben oluyorum, benim altımda da birilerinin imzası! Demek istediğiniz bu değil herhalde. Sanırım, 'Yeni mezun bir reklamcı -adayı- olarak, iyi işlerin altında imzası olan sizin gibi bütün reklamcılara heyecanla bakıyorum.' demek istiyorsunuz. O zaman dahi sorun var. Örneğin, arka arkaya olarak ve olan geliyor ki, hoş değil.

- Noktalardan virgüllerden sonra boşluk bırakmak gerekiyor.

- '...bir o kadarda' değil, 'bir o kadar da' demek gerekiyor.

- 'JR bir iş ilanı' derseniz, junior olan, iş ilanı olur; ilana konu olan pozisyon değil.

- Sizin yaşınızda birinin 'tecrübe' yerine 'deneyim' kullanması daha iyi olmaz mı?

- 'Heycanlandırıyor' yazmışsınız, ya da klavyeniz size oyun etmiş. Bir şeyleri göndermeden önce okumak gerek. Özellikle reklamcı olacaksanız, işleriniz yayınlanacaksa...

- Endişe, ürkme, heycanlanma arka arkaya gelince, 'Ancak kimseye şans verilmiyor' diye devam edince ne demek oluyor, çıkaramadım.

- 'sızmış'tan sonra virgül konsa iyi olur, aksi takdirde 'bir yerlere sızan kontenjan' dolmuş gibi okumak mümkün.

Neyse, sonuca geleyim.

Siz bir 'tam hizmet' ajansında staj yapıyor olduğunuz için şanslısınız bence. Bu devirde staj yapacak yer bulabilmek büyük başarı doğrusu. Ama, madem mezunsunuz, niye 'staj' adı altında yaptırılan angaryaya razı oluyorsunuz? Üstelik, sürünmeye, eziyetle pişmeye hazır ve razı olduğunuzu baştan belirtmişsiniz ki bu ölümcül. Bu teslimiyet, kötü niyetli bazı reklam şirketlerinin sizin gibileri bedavaya, hem de uzun süre çalıştırmasına olanak tanıyor. Yazık.

Nereden mezunsunuz? Hangi alanda yoğunlaşmış bir eğitim gördünüz? Yazar mısınız, grafik tasarımcı mı, stratejist mi, müşteri ilişkileri mi, başka bir şey mi? İlk 'stajınız' mı? Daha önce de bir yerlerde eziyet gördünüz, süründünüz mü??

Haluk Mesci