Cumartesi, Şubat 01, 2014

Rumuz: Mezuniyet Telaşesi - "Nasıl bir başvuru..."

Ben 22 yaşında, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü son sınıf öğrencisi bir reklamcı adayıyım. Bu bölüme bir çok arkadaşımın aksine kazara, beni neyin beklediğini bilmeden ya da sırf puanım yettiği için girmedim. Üniversite tercih listemde çeşitli üniversitelerin sadece Halkla İlişkiler ve Reklamcılık ya da Reklamcılık bölümleri vardı. Tercihlerimi yapmadan önce neredeyse hepsinin müfredatını ve hocalarını araştırdım. Bu süreçte ne ailemin ne de öğretmenlerimin uyarılarına kulak astım. Sonuçta istediğim okulun olmasa da bir okulun Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü'ne girdim. Buraya kadar her şey çok güzel. 1 yıl İngilizce hazırlığın ardından 4 yıllık öğrenim hayatım bu dönem sona eriyor. Bu güne kadar kendimi para kazanmak zorunda hissedip çeşitli işlerde çalışıp gelecekteki mesleğime dair tecrübe edinmemi sağlayacak herhangi bir yerde staj yapmamış olmam en büyük eksikliğim ve hatam. Bu eksikliğimi bu yaz gidermeyi planlıyorum. Yakın seçeneklerden ve kabul edilme olasılığım %90 olan büyük bir iletişim şirketi var, fakat benim asıl isteğim stajımı bir reklam ajansında yapmak. Buralara başvuru yapmak istediğimde -biliyorum bıktınız ama- önüme "portfolyo" engeli çıkıyor. Bu konuda size tamamen katılıyorum, benim gibi deneyimsiz, profesyonel olmayan, yeni mezun birinin yarım yamalak işlerini bir araya getirip bir ajansa yollaması bana mantıksız geliyor. Kaldı ki, sadece grafik tasarımcıların dosyalanıp sunulabilecek bir dosyası belki olabilir, ama işin görsel kısmında olmayanlar? "Merhaba, ben hayali bir marka yarattım, sonra ona bir ürün düşündüm, işte marka, işte slogan, işte hedef kitle, bakın şöyle de bir reklam senaryosu yazdım" mı demem gerekiyor? 

Etrafımda o kadar çok reklamcı olmak isteyen ve reklamcılığın okul işi olmadığını iddia eden insan var ki, bazen 4 yılımı boşa harcamışım gibi hissediyorum. Her yeni mezun gibi kendime yüksek hedefler koymaya çalışıyorum. Bu yüksek hedefler kesinlikle maddi olarak yüksek değil. Hemen işe girip küçük bir ajansta geçimimi asgari düzeyde geçirebileceğim bir ücretle çalışmaktansa, daha büyük bir yerde 1 yıl hiçbir karşılık beklemeden çalışmayı tercih ederim. Benim gibi çok insan olduğunu biliyorum. Bu güne kadar gerçekten istediğim her şeyi yapabileceğime inandım, ama şu an büyük bir umutsuzluğa kapılmış durumdayım. Okul bitiyor, telaşlıyım, bu telaşın bana yanlış şeyler yaptırmasından korkuyorum. (Mesela bu iletide bütünlüğü sağlayamamış olmak bana bu telaşın yaptırdığı yanlışlardan biri.) 

Size sorum: Nasıl bir başvuru şekli ajansları ikna edebilir? Gidip kapılarını mı aşındırayım? E-posta yağmuruna mı tutayım? Yoksa yukarıda da belirttiğim gibi kendi kendime markalar, kampanyalar yaratıp dikkat mi çekmeye çalışayım? 

Türkçe kullanımında farkında olmadan yapmış olabileceğim yanlışlar için şimdiden özür diliyorum ve genç insanlarla bu şekilde birebir iletişim kurduğunuz için çok teşekkür ediyorum.

- - - - - - 

Hmm... Yıllardır aldığım en düzgün mektup bu! Eski ve yeni sözcükleri birlikte kullanıyor olmasının dışında pek de laf edilecek bir yanı yok. 'Türkçe kullanımında yapmış olabileceğim yanlışlar' diyor. Hızla okuduğumda 'birebir' sözcüğü gözüme çarptı... Başkaca bir şey yok sanki. Neyse, asıl konuya gelelim.

İletişim şirketinde yapabileceğiniz stajı aslında reklam ajansında yapmak istemenizden çıkardığım bir sonuç, sizin Halkla İlişkiler'di bitiriyor olabileceğiniz. Yok reklamcılığı bitiriyorsanız, evet, reklam ajanslarına yönelmelisiniz.

Sırasıyla söyleyeyim düşüncelerimi:

- 1+4 yılınızı boşunuza harcamış değilsiniz. Derslerinize hakkını vererek girdiniz, çalıştıysanız; okumayı, öğrenmeyi sürdürdüyseniz, doğru olanı yapmışsınız. 'Reklamcılık okul işi değil' meselesini şöyle anlamanızı öneririm: Reklamcılık bölümünü her bitiren reklamcı olamaz. Reklamcı olma, diplomayla kazanılan bir hak değil; bilgiyle, kültürle, zekayla, çalışmayla, öğrenmeye devam etmekle kazanılan bir imtiyaz...

- Doğru anlamışsınız, 'portfolyo' zırvalığına kalkmayın. Sizden 'portfolyo' görmek isteyen bir ajansta, çalışmayın. 'Çalışmadım, reklamcılık bölümü öğrencisinin portfolyosu ve CV'si olmaz; olsa olsa 'not transkripti' olur diyor Haluk Mesci' deyin onlara.

- Dikkati, başvuru mektubunuzun, ya da neyle başvuracaksanız [bazen bir kolaj, bir fikir özeti, ilginç bir düşüncenin ifadesi CV'den mektuptan daha iyi olabilir] onun özgünlüğüyle çekmeye çalışın. İlginçlik için [adına demiyorum bakın, adına yanlış kullanım olur] absürd şeyler de yapmayın.

- Hayali markalar, kampanyalar vs yaratıp onlarla gitmeye de kalkmayın. Sizi, zekanıza, kültürünüze, okuldaki akademik başarınıza, nasıl düşündüğünüze ve kendinizi nasıl ifade ettiğinize, bunlardan ve genel görünümüzden çıkarabildikleri kadarıyla kişiliğinizin olgunluğuna, bunun gibi şeylere bakarak alsınlar işe alacaklarsa.

- Daha önceki cevapları incelediyseniz görmüşsünüzdür (incelemediyseniz mutlaka inceleyin, yararlı olacaktır) şunu öneriyorum gençlere: Başvurduğunuz ajansta görüşmeye çağrılırsanız, 'Bana hemen burada gerçek veya kurmaca bir brif ve bir-iki saat süre verin. Ben size bu süre içinde, bazı reklam / iletişim vb fikirleri üreteyim; beni onlara bakarak değerlendirin' deyin. Bunun çekiciliğine, kendinize güveninize kapılmazlarsa zaten çekiverin iplerini gitsinler.

- Ajanslara asla randevusuz gitmeyin. Kapılarını aşındırıp sevimsiz olmayın. Başvurunuzu elden götürüp resepsiyona öylesine bırakmayın. E-posta adresini bildiğiniz ve sizi işe alabilecek veya görüşmeye çağırabilecek  bir kişi söz konusu değilse, başvurunuzu ortaya e-posta ile göndermeyin, kimsenin eline geçmiyor onlar. Toplu e-postalar hele hiç atmayın. Yazdığınız kişinin adı ve soyadı mutlaka bulunsun mesajınızın başında ve her mesajı tek tek yazın. Aynı mesajı kopyala-yapıştır ile üretmeyin.

- Ajanslara başvurma konusunda, 'Beni Seç' diye bir kitap var, onu bulun ve okuyun.

- Reklamcılık Vakfı - Reklamcılar Derneği sitesinde eleman arayan ajansların ilanları bulunuyor. Onları izleyin. Gazetelerin İK eklerindeki ilanları keza... 

- Vakfın eğitimlerine de katılmaya bakın.

Karşılaştığınız şeyleri bana yazmayı sürdürün.

Başarılar diliyorum.