Pazartesi, Eylül 26, 2005

Rumuz 'Reklamcılık aşkı' : "İlk görüşmede ne yapmalıyım ?"

Bir vakıf üniversitesinin halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümünü yeni bitirdim. Üniversitede okuduğum 5 sene boyunca hemen hemen bütün yaz aylarım ve ara tatillerim İstanbul'daki ajanslarda stajyer reklam yazarlığı yaparak geçti; üstelik İstanbul'da hiç kalacak yerimin olmamasına rağmen (hala yok!)...

Staj yaptığım ajansların hepsi de (biri global ortaklı ajanstı; 2'si İstanbul, diğeri de Ankara'daydı) tam hizmet reklam ajanslarıydı. Ve ustalarımdan çok şey öğrendim. Global ve ulusal müşteriler için sunuma giden ve yayımlanan işlerim de oldu. Şimdi Ankara'da ortamı ve çalışma koşulları hiç te hoş olmayan bir işte, reklamcılığa duyduğum aşk uğruna, İstanbul'da beni bir kaç ay idare edebilecek kadar para kazanmak için çalışıyorum. Bu sırada da reklam yazarlığında çok yararını göreceğimi umduğum prodüksiyonu öğreniyorum. Zaten benim için bu işin tek tesellisi de bu!...

Hocam, ajans havasını fazla fazla solumama rağmen başvurucağım ajanslarla ilk iş görüşmesinde ne yapacağımı bilemiyorum. Ya da biliyorum ama reklamcılık için duyduğum heyecanım, yazarlığı ve yaratmayı her şeyden çok sevmem, bilmediğimi zanetmeme yol açıyor.

Sorularım:

1) Başvuracağım ajansla ilk görüşmede ne yapmalyım?
2) Nasıl başvurmalıyım?
3) Başvuru süreci nasıl gelişiyor?
4) CV'mi kendim mi götürmeliyim yoksa internet üzerinden mi başvurmalıyım?
5) 'Para konusunun' umrumda bile olmadığını, tek istediğimin hayatımın sonuna kadar yazmak ve yaratmak olduğunu onlara
ne şekilde belli etmeliyim?
6) Yeteneklerimi göstermek için en azından bir-iki ay ajansa girebilmeyi ilk iş görüşmesinde nasıl sağlayabilirim?


- - - - - - -


Mutlaka reklamcı olunacak yani, hmm ? Dilerim hayal kırıklığına uğramazsınız.

“Ajans havasını fazla fazla solumuş” biri ajanslarla ilk iş görüşmesinde ne yapacağını nasıl olur da bilemez ? “Reklamcılık için duyduğum heyecanım, yazarlığı ve yaratmayı her şeyden çok sevmem, bilmediğimi zanetmeme yol açıyor” da anlaşılması güç bir durumdan söz ediyor. Heyecan mı yapıyorsunuz ne ? (Kendimi Haydar Dümen gibi hissettim, allah iyiliğinizi versin !) Sorularınıza sırayla cevap vereyim.

1) İlk görüşmeye çağırılırsanız, zaten ellerinde başvuru mektubunuz olacak. Başlayacaklar sormaya. Bazen bir ajansın ayrı ya da ilginç bir iş görüşmesi tekniği vardır. Şaşırtmayı, kızdırmayı seven, insanı özellikle zorlayan bir teknik örneğin. Bu tuzaklara düşmeyin. Sorulara sakin ve akıllı cevaplar verin. Karşı sorular sorun ama ukalalaşmayın. (Karşı soru derken asla sorulara sorularla cevap vermeyi kastetmiyorum aman ha.) Üstünüz başınız düzgün olsun ama abartmayın. Reklam yazarı olmak istiyorsanız, takım elbise ve kravatla gitmeyeceksiniz herhalde. Ama tersi de olmasın : Yaratıcı ayaklarına partal gitmeyin. İstediğiniz şeyi dürüstçe ve duru bir dille anlatın. Niçin yazar olmak istediğinizi gösterin. O ajansa niye başvurduğunuzu da anlatmanız gerekebilir. ‘Aday ajanslardan birisiniz’ gibi saçmalıklar yapmayın. Hangi ajanslara başvurduğunuzu profesyonelce söyleyin. Görüşmeye gideceğiniz ajansı örneğin Web’den vs araştırın. Tanımaya, işlerini öğrenmeye çalışın. Ajansın yerini bir gün önceden keşfedin. Sakın geç gitmeyin.

2) Nasıl başvuracağınız neye başvurduğunuza biraz bağlı. İlana yazıyorsanaz, koşullara uyduğunuzu ve işe girmek istediğinizi belirten, temiz pak bir mektup - mesaj yollarsınız; ekinde hayat hikayenizi koyarsınız. Ama bu hayat hikayesini allah aşkına şu standart bilgisayar formlarıyla yazmayın. Yazar olmak istiyorsanız, usta bir yazıyla aynı şeyi yapabilirsiniz. Ama illa CV olacaksa, hiç değilse ön mektubu-mesajı ilginç yapın bari. İlginçlikten kastim zıpırlık değil tabii. Temiz, özenli yazılmış, yazı yazmayı bilen birinin elinden çıkmış, sizi ilginç gösterecek bir yazı ilginçliğini kastediğiyorum. Yok ilana cevap olarak değil, kendiliğinizden başvuruyorsanız, yukarıdakilere dikkat ederek, ama soğuktan başvurduğunuzu unutmadan yazacaksınız. Bu tür başvuruları kör adrese yollarsanız, kimin eline geçeceğini bilemezsiniz. Doğru kişinin adını öğrenin ve ona yazın.

3 Başvuru sürecinin nasıl geliştiği, başvurulan ajansın durumuna bağlıdır genellikle : Onlar bir ilan yayınladıysa ve siz ona göre yazdıysanız, başvurular birileri tarafından elenir. Sona kalanlar aranır ve görüşmeye çağrılır. Yok eğer siz kendiliğinizden başvurduysanız, başvurunuz işleme konabilir de konmayabilir de. Yani bir dosyaya ya da çöpe gidebilir veya birinin sizinle görüşme isteği duymasını sağlayabilir. Şans.

4) Duruma bağlı : Bir ilana yazdıysanız ve onlar e-mail ile başvuru istediyse ne ala ama yoksa bence ikisi de değil ! Internet üzerinden gönderilen başvuru doğru kişiye ulaşamayabilir. Ulaşsa bile bir sürü mesaj arasında ya okunur ya okunmaz. Şahsen götürmek sevimsiz ve hayak kırıcıdır. Sonuçta resepsiyona kadar ancak ulaşacaksınız. En iyisi kurye veya postayla göndermektir.

5) Para konusunu umursamanızı öneririm. Bakın İstanbul’da kalacak yeriniz hâlâ yokmuş. Oturun bir hesap yapın : Neye ne kadar para gerekir ayda, yazın. Başvurularınız yol alır da size çalışmak için ne kadar para istiyorsunuz diye sorarlarsa (ki sormazlarsa hiç şaşmam, yani ya biz şu kadar veriyoruz diyebilirler veya sizi utanmadan boğaz tokluğuna çalıştırmak isteyebilirler, staj veya deneme adı altında beleş çalıştıracaklarını vs söyleyebilirler) bu hesaba dayanarak belli bir rakam söylersiniz. Para umurumda değil derseniz, sizi çok sevebilirler ama hakkınızda soru işaretlerine yol açabilir. Başvurduğunuz yere bağlı olarak, en azından sizden yararlanmaya çalışmalarına ışık yakmış olursunuz.

6) Bir iki ay bir ajansa girmeyi nasıl mı sağlayabilirsiniz ? Örnek çalışmalarınız filan var mı ? Yoksa yapmaya bakın. Giderken görüşmeye götürün. Görüşmeye gittiğiniz ajansı tanıyın dedim ya, işte o ajansın bazı işleri konusunda akıllı analizler yazabilirsiniz belki. Ama kantarın dozunu kaçırırsanız geri de teper ona göre. Bir de, deneme koşuluyla alabileceklerini, onlar size söylemeden siz onlara söyleyin. Çok istekli olursanız, itici olma tehlikesi var.

Sormadan edemeyeceğim, üniversite bitirmişsiniz, size iş görüşmelerinde neler yapılır, nasıl yapılır hiç öğretmediler mi ? Yoksa içeriden birisi tüyolar versin diye mi yazdınız ?

Bol şans ve sabır dilerim.